Mave og underliv

Foto: Freepik.com PremiumSmerter – og andre problemer – i mave og underliv er desværre alt for almindeligt. Området på kroppen er desværre nok lidt tabuiseret og man holder smerter og gener for sig selv. Ønsker ikke at andre skal vide at man kæmper med smerterne og problemerne.

Hertil kommer at man – når man så bliver undersøgt hos lægen – ganske ofte får at vide at alt er ‘normalt’. Man bliver sendt hjem med råd om smertestillende piller og diverse afføringsfremmende håndkøbsprodukter.


Problemer behøver ikke være en sygdom
Man skal imidlertid huske, at det som lægen har undersøgt én for er sygdom. Hvad kan maven og underlivet fejle. Hos en kæmpe stor procentdel af de, som har smerter og problemer er svaret: Du fejler intet.

Men det bliver smerterne og problemerne jo ikke mindre og færre af.

For at forklare, hvorfor det kan lade sig gøre at have så mange smerter og problemer uden at være syg, skal vi kigge på nogle meget stærke og indflydelsesrige muskler – de såkaldte ‘psoas’ muskler. Vi har en gruppe på tre i hver side. Du kan se et billede af dem her:


Som du kan se hæfter musklerne op langs rygsøjlen i lænden. Herfra går de ned i hofteskålen, som nærmest er ‘malet’ med muskel på indersiden. Musklerne fortsætter så hen over skambenet og hæfter på lårknoglerne.


Musklerne har en kolossal styrke – men mener de kan trække med 800 kilo hos et ‘normalt’ voksent menneske. Samtidig er de meget centralt placeret og har en meget stor indflydelse på sine omgivelser. Når man er meget anspændt i psoas musklerne er disse smerter og gener ofte det, som vi i klinikken møder.

  • Smerte/ømhed i lænden
  • Smerte/ømhed i hoften
  • Smerter/gener omkring iskias nerven
  • Kolde fødder/uro i benene
  • Mave problemer som forstoppelse/oppustethed/mavekramper/tynd mave/smerter ved toiletbesøg/problemer med at spise visse fødevarer
  • Svimmelhed/kvalme
  • Menstruations smerter og smerter fx ved ægløsning
  • Problemer – evt smerte – ved samleje
  • Dårlig søvn/hvile og udmattethed

Behandlingstip: Lad være med at fravælge behandling af frygt for at blive rørt ved, hvor du ikke bryder dig om det. Behandlingen er hensynsfuld, i stor respekt for dine grænser og slet ikke så ‘nærgående’, som man tit frygter.


Spændinger, dårlig cirkulation og kramper i de store muskler kan være meget ubehagelige. Men det, som oftest er langt mere vigtigt er de store musklers påvirkning af alt, hvad der er i området.

De små, sensitive, muskler i tarmen, som skal sende føden rundt i systemet, og musklerne i livmoderen fx. De påvirkes og spænder op. Og så er der ikke langt til kramper, smerter og daglige problemer.


Start med et overblik
Hvis du døjer med smerter og problemer, som beskrevet ovenfor, vil vi meget gerne anbefale at vi får kigget på dem. Får skabt et overblik.

Men det kan være et stort skridt at tage for mange. Derfor kunne du fx udfylde et Signalskema. Det er både gratis og stort set anonymt. Kun en email adresse er nødvendig for at du kan få et svar.

Du må også meget gerne sende spørgsmål. Du kan bruge formularen nederst på denne side. På den måde kan vi give dig råd. Vi svarer så godt vi kan – og det er gratis.

RETUR TIL ‘INDHOLD’ SIDEN