Kramper og uro i muskler

Foto: Freepik.com Premium

Det gør rigtig ondt når krampen rammer.
Det gør bare rigtig rigtig ondt !!

En muskel består af en hel masse små elementer som gennemstrømmes af en hel masse blodkar. Blodkarrene virker som små bitte “vandslanger” der tilfører næringsstoffer og ilt til musklerne, ligesom de “spuler” affaldsstofferne ud.

Når en muskel fungerer som den skal er den så stærk og fleksibel, at den ikke overbelastes ved normal aktivitet. Den tillader sine “vandslanger” at tilføre al den næring og al den ilt, som den behøver. Dermed udskylles affaldsstofferne også effektivt og musklen er god til at slappe af. I løbet af den tid man hviler gendannes de millioner af celler som er blevet nedbrudt i musklen under aktivitet.


Når det ikke går som det skal
Sådan fungerer muskler jo desværre ikke altid. Hvis en muskel f.eks skal udføre en meget ensformig og akavet aktivitet kan den blive overbelastet i stedet for belastet. Det betyder at der dannes flere affaldsstoffer end musklen kan skille sig af med. Musklen bliver altså dårlig til at slappe af – til at gendanne celler.
Efterhånden som musklen hæver (på grund af de mange affaldsstoffer) øges presset på de mange “vandslanger”. Og som med almindelige vandslanger, så har musklens blodkar også svært ved at sende blod igennem når de er presset flade. Musklen mister altså dele af sin cirkulationsevne.


Der skal næring nok til
Det betyder igen at musklen ikke tilføres den fornødne næring og der ikke kommer ilt nok til musklen. Affaldsstofferne kommer ikke væk og vokser yderligere i mængde.
Dette skal musklen selvfølgelig fortælle om. Sende nogle signaler som får dig til at gøre noget ved det. I første omgang sker det i form at stivhed, træthed og ømhed. Men sker der ikke noget så stiger problemerne til en direkte smerte.
For nogle muskler vil der kunne opstå kramper.


Når musklen kramper
En krampe vil sige, at musklen bliver stående i dens sammentrukne form. De fleste kender kramper fra TV’s fodboldkampe. Men mange kender kun alt for godt kramperne fra mange smertefulde oplevelser når man ligger i sin seng og læggen (underbenet) går i krampe. Atter andre lider meget af kramper i fødder og tæer og tusindvis af kvinder lider af kraftige kramper i mave og underliv i forbindelse med menstruation.

Hvis du lider af smerter i musklerne eller kramper (eller måske begge dele) kan du gå ind og udfylde et SIGNALSKEMA. Ud fra dette kan du så helt gratis få et lille program så du kan få dine muskler i orden igen.

RETUR TIL ‘INDHOLD’ SIDE