Menstruations smerter
Menses smerter – her er virkelig behov for at gøre tingene på en ny måde.
Hvis man kigger på begrebet “menstruationssmerter” med de øjne man nu engang ser med når man hver dag arbejder med spændinger og smerter – så er det nok en af hverdagens helt store mysterier.
Ikke et mysterium på den måde, at man ikke kan forstå hvorfor det gør ondt, men i høj grad et mysterium på den måde, at man ikke forstår hvorfor de behandles som de gør.
Rigtig mange går bare og lider. Har måske den opfattelse, at det er noget man skal når man er pige og kvinde. Andre fordi de ikke ønsker at spise en masse piller – og det er jo det eneste alternativ til smerter!?
Andre tyer til medicinske løsninger. Det er typisk smertespillende men kan også ofte være p-piller. Og de mærker en større eller mindre lindring.
Atter andre bruger en varmepude, en varmelampe eller måske et langt varmt bad og fornemmer her en lindring af smerterne og ubehaget.
Når smerterne er sygdom
For nogen er der faktisk en sygdomsmæssig grund til at have ondt. Men det er en meget lille del af de smerte-lidende. Man regner med at 2-4 procent af alle kvinder lider af “Endometriose”. Læs om sygdommen her.
Også andre sygdomme kan give smerter i underlivet og være værst omkring menstruationen, men den faktor som er skyld i langt langt de fleste – mange undersøgelser blandt andet her fra landet taler om helt op til 90-92 procent – skyldes spændinger og kramper i de muskler som findes i underlivet.
Man kan på den måde sige, at det næsten er mere almindeligt at have mensessmerter på grund af spændinger end det er at have hovedpine på grund af spændninger. Og det er dog ret kendt at man kan få det.
De muskler, der ligesom et styrende i underlivet hedder “psoas muskler” og de hæfter dels til forsiden af rygsøjlen – sådan ca midt- og nederst på lænden – og dels på indersiden af lårknoglen (i lysken).
Når disse muskler er meget spændte giver det typisk en række problemer. Dels kan det give lænden et stort svaj så man for det første ikke hviler særlig godt når man sover og dels belaster musklerne meget når man enten står og går meget eller sidder længe samme sted. Dels opstår der ofte så store spændinger at de kan gå over i kramper når der kommer selv den mindste ekstra stress til. F.eks en menstruation. Og så bliver smerterne tit kraftige.
Lavstatus lidelse
Måske er der mange, der “ser ned på” mensessmerter. Hvis man lider meget af denne type smerter må man høre for, at nu må man tage sig sammen. Det er noget alle piger kender til osv osv. Reelt er det sådan, at disse smerter kan blive meget voldsomme. Det kan være næsten umuligt at komme ud af sengen, at gå og stå og ofte er almindelige smertestillende midler slet ikke effektive.
Smerterne breder sig
Muskelspændinger har det med at “smitte”. Når store muskler i et område spænder varer det ikke længe før alle mulige andre muskler i samme område gør det samme. Og da denne form for spændinger jo typisk får lov til at udvikle sig – fordi man aldrig gør noget ved dem – kan de få mange ting på samvittigheden. Det kan være en meget uregelmæssig menstruation, problemer med at blive gravid, maveproblemer – oppustethed, forstoppelse, tyndmave, smerter – problemer med sex – det er en utrolig almindelig grund til at man ikke kan opnå orgasme ved sex – eller har meget svært ved det – at man måske endda får smerter ved det.
At alt dette kan ske på grund af kroppens regler om balancer – læs mere om det på siden kropssprog.
Vækst kan spille ind
Når man vokser sker det ofte sådan lidt i ryk. Man vokser ikke med lige præcis lige mange millimeter hver år, men kan nogle år skyde i vejret og når knoglerne gør det så kommer musklerne “bagud”.
Da man samtidig med at man vokser og udvikler sig, også kommer i puberteten – og dermed får endnu flere faktorer, som kroppen skal koncentrere sig om – bliver de spændte muskler endnu mere spændte.
Rigtig mange piger har i samme fase af deres liv en meget aktiv hverdag. De spille måske håndbold, dyrker gymnastik eller rider. Og mange af disse sportsgrene fremmer spændingerne i musklerne fordi at man i idrætten endnu ikke rigtig har fået øje på, at de muskler som sidder indeni også skal plejes, strækkes og styrkes.
Mange gode grunde
Som du sikkert kan forestille dig, så er der mange gode grunde til at man kommer til at spænde. Og det er derfor også meget meget almindeligt at man gør det. Og nogen gør det virkelig meget. Prøv for sjov skyld at holde øje med det svaj folk har i lænden. Læg mærke til hvor meget mange piger “stritter med bagdelen”. “Andenumse” kaldes det med et sjovt navn.
Hvis du selv lider af mensessmerter har du måske prøvet at lægge en varmepude på. Måske har du bidt mærke i at smerterne ikke alene er i mave og underliv, men også op i lænden. Når du har læst ovenstående kan du sikkert bedre forstå hvorfor.
Løsningen
Når det er musklerne der har “skylden” hedder løsningen et gennemtænkt program, der typisk vil indeholde noget “gymnastik”. Nogle øvelser der kan skabe afspændthed og nye balancer i musklerne. Men det kan have andre elementer i sig. Det er noget man strikker sammen til den enkelte alt efter behov.
RYGmekanikeren.dk tilbyder at lave sådanne programmer og det er endda GRATIS. Men det er noget som bliver gjort ind imellem det øvrige arbejde så det kan tage et par dage.
Udfyld et Signalskema. Det tegner et billede af dine smerter og gener, og det er både gratis og anonymt.
Stil spørgsmål
Hvis du gerne vil spørge om noget der har relation til mensessmerter eller hvordan du kan slippe af med dem så brug formularen nederst på denne side.