Streching – udspænding

Foto: RYGmekanikeren


Streching – så naturligt som at trække vejret

I virkeligheden er streching – eller udspænding – en helt naturlig del af os alle sammen. Vi “strækker os” når vi har ligget og sovet, og bliver vi øm i en muskel, ja så gør vi nogle bevægelser som får trukket i den hårde, ømme muskel.

Hvis man iagttager familiens hund eller kat, kan man virkelig få syn for, hvor naturligt udspænding er. For uden at nogen har givet disse dyr den mindste smule undervisning, kan de lave de mest imponerende udspændingsøvelser.

Udspænding af nakke, skuldre og bryst. Film: RYGmekanikeren


Men i en moderne verden, hvor vore hjerne er optaget af “vigtigere” ting end at forstå kroppen, og manges dagligdag er fastlåst og statisk – ja da bliver vi nødt til at sætte udspændingsøvelserne i system. I takt med at vi lever mere og mere statisk øges behovet for aktivitet – og behovet for streching.

Kan kun trække sig sammen
Vi er sådan indrettet, at alle vore muskler – uanset hvad de så har for en mission i livet – “kun” kan trække sig sammen. Hvis man f.eks bøjer en arm, er det et produkt af at nogle muskler trækker sig sammen. Og hvis man strækker armen ud igen er det også et produkt af at andre muskler trækker sig sammen. Der findes ikke muskler, der kan strække sig ud.

Udspænding af nakke, skuldre og mave/underliv. Film: RYGmekanikeren


Men vi kan strække musklerne ud. Og det er nødvendigt når der opbygges for meget spænding i dem. Når der hobes tilstrækkeligt med affaldsstof op i musklen, så bliver det svært for blodet at passere igennem, og så øges trykket yderligere. Udspændingsøvelserne er med til at tage trykket af musklerne og dermed genskabe det gode kredsløb.

Som du kan læse om på siden med “kropsholdninger” så er spændinger også med til at præge kroppens holdninger. Og udspændingsøvelser kan derfor være et stærkt midel når man skal have kroppen tilbage til de rette kropsholdninger.

Udspænding af Piriformis musklen (iskias problemer). Film: RYGmekanikeren.


Du kan også få et program til dine behov. Udfyld et Signalskema. Det er både gratis og næsten anonymt. Og det giver os et ret skarpt bille af hvad dine behov er.

RETUR TIL ‘INDHOLD’ SIDEN