Mange kommer til skade med sport

Foto: Freepik.com Premium


Sport og skader er desværre to ting, der hænger uløseligt sammen


Det er sundt at dyrke sport. Det er alle vist helt enige om. Men alle er nok også enige om, at det er meget forskelligt hvor sunde sportsgrene er.
Sport hænger nemlig sammen med skader. Ikke mindst elitesport er ofte hårdt ramt af skader, men breddesporten følger nu meget godt med. Der er blot forskel på hvilke skadestyper man får.

Man skal være i god form
I breddesporten hænger skader ofte sammen med, at man er i utilstrækkelig form til den aktivitet man dyrker. Hvis man f.eks er hygge-håndboldspiller og stort set ikke træner. Ja så er det måske ikke så underligt at man overbelastes når man deltager i en hel trænings- eller stævne weekend.

Pas på yderstillinger
Motions-badmintonspilleren, der hygger sig med en time i hallen en gang om ugen, kan måske have svært ved at tåle at komme helt ud i yderstillinger når han/hun oven i købet heller ikke dyrker den disciplin, der hedder opvarmning.
Statistikkerne viser at netop disse to idrætsgrene er storleverandører af muskel- og ledbåndsskader til sygehusene – i hvert fald på motionsplan.


Kontakt sport

Andre store “skades-idrætsgrene” er kontakt sportsgrene som fodbold og ishockey, imens idrætsgrene som ridning, svømning, kunstskøjteløb og den slags ikke syner i tabellen.

Man kan naturligvis sagtens forstå, at fodboldspillere kan blive skadet når de sparker hinanden, for slet ikke at snakke om ishockeyspillerne, der næsten har det som en del af sporten at smadre hinanden. Er det så rimeligt at konkludere at ridning og svømning er sundere idrætsgrene?

Synlige og usynlige skader
Faktisk ikke. Man kan nemlig tale om synlige og usynlige skader. De synlige er det brækkede ben i fodbold, den forstuvede ankel i håndbold og fiberskaden i badminton. I en sportsgren som ridning kan man naturligvis også få en synlig skade, hvis man falder af hesten eller bliver trådt på – men man rammes også ofte af ikke synlige skader. Og hvad er det så?

Ridning giver f.eks også skader

Ridning dyrkes meget ofte af piger – og ofte af piger i den alder hvor de samtidig vokser. En krop der vokser og udvikler sig er meget påvirkelig af det bevægelses mønster der kræves af den – og derfor udvikler mange “hestepiger” et voldsomt svaj i lænden. Så selv om ridning er en sund sport, forstået på den måde at den er alsidig og styrke fremmende, så kan den være særdeles skadende i det lange løb. Ikke mindst fordi man i sporten er meget lidt bevidst om at man faktisk dyrker sport. Man tænker meget på hesten, men glemmer at man har været fysisk aktiv selv.

Behandlingstip: Behandling – både massage og akupunktur – kan bruges både forebyggende og behandlende ved sportsskader. Læs mere HER


Andre sportsgrene der danner skjulte skader er f.eks redskabsgymnastik og kunstskøjteløb, hvor man er ekstremt fysisk aktiv på et meget tidligt tidspunkt i sin vækst – også ballet kan indeholde store risikomomenter. Endnu et eksempel kunne være svømning. En idrætsform, der er præget af en stor træningsmængde og meget lidt fokus på udøverens fysiologi.

Forebyggelse
Som alle andre steder i livet, så er det også i sportens verden bedre at forebygge end at helbrede. Derfor er skadesforebyggende træning da også højt prioriteret mange steder.
Hvis man skulle sætte nogle korte overskrifter på en effektiv skadesforebyggelse, så kunne det være:

  1. Vær altid er god form til den aktivitet du skal lave.
  2. Lav en grundig opvarmning. Det forbereder alle kroppens processer til den aktivitet du skal yde.
  3. Lad udspænding være en vigtig del af din skadesforebyggelse.
  4. Arbejd INDIVIDUELT. Du skal gøre de ting DU har behov for.
  5. Forebyg både de synlige og de skjulte skader.
    Her på siden kan du få lavet dit helt eget udspændings program og det er endda gratis. Bare udfyld et Signalskema.

Når skaden sker
Husk at når skaden så sker alligevel, så begræns den! Det er ikke anderledes end hvis du skærer dig på en kniv derhjemme. Så vil du også forsøge at begrænse skaden. Den anerkendte måde at begrænse en muskel- eller ledbåndsskade i kampens hede, hedder RICE. REST-ICE-COMPRESION-ELEVATION.

REST – “ro” – få pulsen ned. Når man lige er blevet skadet, så stresser man. Det får blodet til at piske rundt i systemet. Få den skadede ned at ligge/sidde og skab ro.

ICE – “kulde” – læg køl på. Kulden får de beskadigede blodkar til at trække sig sammen så blødningen begrænses og de små nervespidser i hudoverfladen “fryses ned” så smerteoplevelsen reduceres. Så har den skadede ikke så ondt og kroppen sender mindre blod rundt i kroppen.

COMPRESION – “kompres” – læg en stram elastisk bandage om det skadede område. Også denne indsats reducerer blødningen og smerterne, ligesom den stabiliserer det skadede område ved flytning af idrætsudøveren.

ELEVATION – “elevation” – løft om muligt det skadede sted så højt som muligt. På den måde løber blodet fra skaden og ikke til skaden.


Genoptræning

Husk at selv en relativt kort skadespause giver behov for en god genoptræning. Hvis du er i tvivl om genoptræning, så send os en mail.
Husk du kan stille spørgsmål om idræt og skader på mail@rygmekanikeren.dk eller ved at bruge den lille formular nederst på siden.

RETUR TIL ‘INDHOLD’ SIDEN