Dårlig søvn
Søvn er ikke noget, som er opfundet for sjov. Søvn – og helst en dyb og god én af slagsen – er en nødvendighed.
Vi er lavet til at bryde os selv ned – sådan på celle niveau – i løbet af dagen, hvorefter vi genopbygges når vi hviler om natten. Det er det, som med et fint ord, hedder ‘restitution’.
Til at hjælpe os med at få såvel nedbrydning som genopbygning til at fungere, har vi fået to overordnede hormonniveauer. Stress hormon, som hjælper med at bryde ned og vækst hormon, som hjælper med at bygge op.
Hvilen som blev væk
For rigtig mange moderne mennesker er der ikke de store problemer med nedbrydningsdelen. Ud over et meget travlt liv generelt, giver vi den også gas når vi har fri. Der er således rigtig stort behov for genopbygning når dagen er til ende.
Men evnen til genopbygning står ikke mål med evnen til nedbrydning. Og det er der som regel såvel fysiske som psykisk/mentale grunde til.
Fysiske udfordringer
På den fysiske bane kommer vi i konflikt med selve den måde vi ‘restituerer’ på. Vore muskler ophobes med affaldsstoffer (restprodukter fra vores forbrænding) og det er meningen at kroppen skal skille sig af med det når vi sover. Det gør vi imidlertid ved vor laveste puls, så det er noget langsomt blod, som skal skylle musklerne ud. Hvis trykket i musklerne er for højt kan det ikke lade sig gøre. Og så går restitutionen i stå.
Den manglende blodgennemstrømning betyder både at musklerne ikke ‘renses’ ud og at der ikke tilføres nye ‘byggesten’ til celler, i fornøden grad. Og så vågner man op og er mere træt end da man gik i seng.
Der skabes uro
For kroppen bliver søvnen en overlevelseskamp i stedet for et fristed, og når kroppens føleceller registrerer problemet, vil kroppen forsøge at løse problemet (overleve). Det sker b.la igennem en øget uro. Man vi typisk skifte liggestilling hele tiden – så kan man ikke ligge på den ene side – så ikke på den anden osv. Måske vil man svede, så fryse. Man vi drømme, tænke osv osv. Det gavner ikke søvnen, men kroppen har dog fået øget pulsen lidt – og så er der måske kommet lidt mere blod igennem.
De mentale udfordringer
For mange er der også mentale udfordringer at kæmpe med. Når lyset er slukket og familien sover, så er der alt for meget tid til at tænke. Så kommer de uønskede spekulationer. Bekymringer, nervøsitet og måske endda angst.
I en stresset tid kan det være svært at få lov til at være i ro når man hviler. Hovedet har ‘sig egen dagsorden’ og uroen holder søvnen på afstand. Lykkedes det at sove, bliver det ofte i et alt for ‘let’ leje og så er der åbnet op for drømme og mareridt. Og i hvert fald meget ineffektiv restitution.
Få hjælp til søvnen
Et rigtig godt tip til en bedre søvn, er kombinationen af en afspændende og afslappende massage samt akupunktur for uroen i kroppen og hovedet.
Kontakt evt via formularen nederst på siden og få mere information.